Obciążenia alergiczne
Alergia została zaliczona do chorób cywilizacyjnych naszych czasów, a osób na nią cierpiących stale przybywa. W Polsce aż 40% społeczeństwa ma alergię i niestety problem ten dotyczy najczęściej dzieci. Choroba ta polega na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego organizmu na określone substancje, które traktowane są przez niego jak groźne drobnoustroje. Substancje te, zwane alergenami, są dla wielu osób całkowicie nieszkodliwe, jednak u osób na nie uczulonych wywołują reakcję alergiczną. Tradycyjne metody leczenia alergii opierają się głównie na przyjmowaniu leków antyhistaminowych lub kortykosteroidowych, a w przypadkach ciężkich na immunoterapii alergenowej. Wszystkie te metody często są bardzo długotrwałe i nie przynoszą oczekiwanych efektów.
Terapia biorezonansowa oferuje skuteczny sposób na pozbycie się alergenu, głównie dzięki temu, że podstawą jej zastosowania jest wcześniejsza diagnostyka, czyli dokładne określenie alergenów oddziałujących na organizm.




Informacje doyczące testów alergicznych
Przed wykonaniem testu należy odstawić leki antyhistaminowe (jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych) i wapno na okres przynajmniej 1 tygodnia. Antybiotyki oraz witaminy nie mają znaczenia przy odczycie alergii.
Test trwa około 25 minut. Jest bezbolesny i nieinwazyjny. Wynik jest natychmiastowy, po teście można odczulić jeden alergen centralny.
Testowi może poddać się każdy pacjent, bez względu na wiek.
Testowanie alergenów powinno się rozpocząć od: Testu Podstawowego*. Test ten zawiera mieszankę alergenów pyłkowych, pokarmowych, roztoczy, sierści.
* Wykonanie tego rodzaju testu jako pierwszego pozwala nam spojrzeć szerzej na objawy alergiczne, które mogą być różnorodne. Astma, częste infekcje gardła mogą być powodowane zarówno przez roztocze, jak i alergeny centralne (białko mleka, białko jaja, białko pszenicy, histamina, kwas salicylowy, roztocze kurzu domowego, candida, metale t.j. chrom, nikiel, kobalt). Atopowe zapalenie skóry najczęściej powodują pokarmy, ale nie wykluczone są też roztocza czy zarodniki pleśni.
Na czym polega diagnostyka alergii?
Do części terapeutycznej aparatu BICOM ® przyłącza się próbkę alergenu, którego zinwertowane częstotliwości przekazywane są poprzez specjalną elektrodę ręczną do organizmu pacjenta.
Terapeuta przeprowadzający test uważnie obserwuje wskaźnik (tensor lub punktoskop) na urządzeniu, na podstawie którego może określić, czy pacjent jest na dany alergen uczulony i w jakim stopniu czynnik ten obciąża jego organizm.

ZBOŻA
19 jęczmień • 20 owies • 21 proso • 22 kukurydza • 23 ryż • 24 rye • 25 sezam • 26 pszenica • 27 gluten • 28 drożdże • 17 gryka• 18 orkisz •11 żyto • AS 021 soja • AS 018 mąka zbożowa • AS 013 węglowodany
RYBY
12 RYBY MIX 1
13 RYBY MIX 2
14 RYBY MIX 3
15 RYBY MIX 4
16 SKORUPIAKI
śledź, dorsz, flondra, szczupak
węgorz, sola, okoń, karp
makrela, łosoś, pstrąg, mintaj
sum (panga), tuńczyk
krewetka, krab, małże
MIĘSO
6 kurczak • 7 cielęcina • 8 jagnięcina • 9 wołowina • 10 wieprzowina • 11 indyk
NABIAŁ: MLEKO, JAJA
1 żółtko jaja • 2 białko jaja • 3 mleko krowie • 4 laktoza • 5 mleko sojowe
OWOCE
39 ananas • 40 jabłko • 41 morela • 42 banan • 43 gruszka • 44 truskawka • 45 grejpfrut • 46 malina • 47 porzeczka • 48 wiśnia • 49 pomarańcza • 50 brzoskwinia • 51 agrest • 52 cytryna • 58 winogrona • AS 047 owoce jabłkowe • AS 048 owoce pestkowe • AS 049 owoce cytrusowe • AS 050 fruktoza
ORZECHY
35 orzech ziemny • 36 orzech laskowy • 37 migdały • 38 orzech włoski • AS 051 orzechy mix
UŻYWKI
53 miód • 54 kawa • 55 kakao • 56 herbata • 57 cukier • AS 052 słodziki •AS 053 barwniki v AS 055 aromaty
INSEKTY
30 pszczoła • 31 komar • 32 osa • AS 027 insekty
PYŁKI
1 brzoza • 2 bylica • 3 olcha • 4 świerk • 5 komosa • 6 leszczyna • 7 sosna • 8 lipa • 9 kukurydza • 10 ambrozja • 12 babka lancetowata • 13 wierzba • 14 trawy MIX (owies, grzebienica kupkówka pospolita, życica, wiechlina, butelua, kostrzewa, mietlica, stokłosa, tymotka, klosówka wełnista) • AS 034 pyłki generalne
ROZTOCZA
59 roztocza kurzu • 60 roztocza mąki • AS 036 roztocza siana
SIERŚĆ ZWIERZĄT
22 kacze pierze • 23 gęsie pierze • 24 sierść psa • 25 sierść kota • 26 świnka morska • 27 koń • 28 krowa • 29 wełna owcza • AS 024 sierść zwierząt generalnie • AS 028 królik • AS 03 bydło
INNE
AS 022 kwas salicylowy • AS 054 chemiczne konserwanty drewna • AS 056 metale • AS 057 detergenty • AS 058 penicylina • AS 059 alergia na zimno • AS 060 alergia na słońce • AS 010 histamina
OBCIAŻENIA WYWOŁUJĄCE REAKCJĘ ALERGICZNĄ
AS 001 chemia spożywcza • AS 002 bakteryjny czynnik • AS 003 domowe toksyny • AS 044 wirusowy czynnik •AS 005 obciążenia metalami ciężkimi • AS 006 grzybica • AS 007 stres • AS 008 podłoże genetyczne • AS 009 alergen centralny
OBCIAŻENIA ALERGICZNE
AS 010 histamina • 3 mleko krowie • 26 pszenica • 27 gluten • AS 040 jaja kurze • AS 022 kwas salicylowy