Candida

Leczenie Candidy – naturalne metody eliminacji grzybic metodą biorezonansu

Candida – drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka od urodzenia. Przy zachowaniu prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego są raczej niegroźne – a wręcz pomocne, wspomagają procesy trawienne i wchłanianie składników pokarmowych. Problem pojawia się wówczas, gdy candida zaczyna w organizmie potężną kolonizację – niszcząc ściany przewodu pokarmowego produkując toksyny. Zasiedlenie jelit grzybami-prawie zawsze pochodzi od drożdżaka Candida albicans- jest zawsze przy temacie alergii ważnym czynnikiem, który należy uwzględnić. Szczególnie przy wszystkich ciężkich formach przewlekłych alergii, przy AZS jak również przy przewlekłych zapaleniach jelit.

Ciągłe zmęczenie, biały nalot na języku, stany zapalne i grzybice narządów intymnych, wysypki na ciele – to wszystko może być objawem nadmiernego, groźnego dla Twojego zdrowia rozrostu Candidy w Twoim organizmie. Grzyby i drożdżaki takie jak np. Candida atakują nasze organizmy coraz częściej i są coraz trudniejsze do wyleczenia metodami medycyny akademickiej, które
dają krótkotrwały efekt po czym następuje ponowny rozrost grzybów. Organizm osłabiony antybiotykami, niezdrowym stylem życia i bombardowany toksynami nie jest w stanie sam sobie z tym problemem poradzić. Zostaje zachwiana jakże ważna dla naszego organizmu równowaga, inaczej mówiąc homeostaza. Zaczynamy odczuwać najróżniejsze dokuczliwe objawy, zostają obciążone
organy wewnętrzne. Chorujemy. Badania wskazują, że nowotwory w dużej mierze składają się właśnie z grzybów.

Terapia biorezonansowa Bicom Optima jest bezinwazyjnym sposobem na pozbycie się drożdżycy –  Candidy czy też wielu innych odmian grzybów również często obciążających organizm. Już 3 terapie w połączeniu ze ścisłą dietą mogą okazać się skuteczne. Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak trzy dni oraz większe niż siedem dni.
Wszystkie grzyby potrzebują do egzystencji organiczne źródło węgla, ponieważ nie są one w stanie wytworzyć węglowodanów z dwutlenku węgla i wody. Najważniejszym i najłatwiej dostępnym źródłem węgla organicznego są wszystkie cukry proste jak cukier winogronowy, owocowy, trzcinowy, buraczany, słodowy itd.

Im więcej cukru mają do dyspozycji grzyby, tym lepiej wzrastają. Podczas jednej tylko nocy mogą zwielokrotnić swą liczbę, decydująca jest przy tym ilość spożytych węglowodanów, takich jakie występują w słodyczach wszystkich rodzajów: czekoladach, ciastkach, miodzie, słodkich napojach, owocach, kompotach, marmoladach itp. Poza unikaniem pokarmów zawierających cukier, ważne jest usuwanie na drodze mechanicznej skupisk drożdży z jelita cienkiego i grubego. Służą temu diety bogato resztkowe, przy czym można dostarczać jarzyny i sałatki mocno rozdrobnione. Działanie wypełniające włókien roślinnych jest szczególnie skuteczne, jeżeli przyjmuje się je wielokrotnie w ciągu dnia.
Obok prawidłowego odżywiania ważne jest uwzględnienie podstawowych zasad higieny. Wszystkie wysiłki aby odgrzybić jelita za pomocą diety i leków, okażą się zbyteczne, jeżeli w jamie ustnej znajdują się próchnicze zęby, kamień nazębny lub protezy jako rezerwuar grzybów. W każdym przypadku należy przed rozpoczęciem terapii przeciwgrzybicznej zmienić szczoteczkę do zębów i przeprowadzić sankcję jamy ustnej u stomatologa.

Objawy Candidy

Układ pokarmowy

R

bóle brzucha, biegunki, zaparcia

R

skurcze brzucha, wzdęcia, gazy

R

biały lub żółty nalot na języku

R

pleśniawki jamy ustnej

R

nieprzyjemny zapach z ust

R

wrzody żołądka i dwunastnicy, zgaga

R

niestrawność i refluks

R

hemoroidy, nadżerki, zapalenie jelita grubego

R

nadwaga/ niedowaga

R

liczne alergie pokarmowe

Układ odechowy

R

bóle i pieczenie gardła

R

katar sienny, zapalenie zatok

R

częste przeziębienia

R

przewlekły kaszel, astma

R

ściekanie gęstej wydzieliny po tylnej ścianie gardła

R

wrażliwość alergiczna górnych i dolnych dróg oddechowych

Układ nerwowy

R

nadmierna nerwowość

R

depresja, zniechęcenie do życia, brak radości, myśli samobójcze

R

trudności z koncentracją i pamięcią

R

trudności z koncentracją i pamięcią

R

nadpobudliwość psychoruchowa (najczęściej u dzieci)

Skóra

R

trądzik

R

alergiczne zmiany skórne

R

świąd skóry, egzema, wysypka

R

atopowe zapalenie skóry

Układ moczowy

R

pojawiające się brodawki

R

nawracające infekcje dróg moczowych i rodnych

R

drożdżyca pochwy i upławy

R

torbiele

R

częste oddawanie moczu

Objawy ogólne

R

przewlekłe stany zapalne nie poddające się leczeniu

R

zwyrodnienia, bóle stawów

R

zespół przewlekłego zmęczenia

R

bezsenność

R

zaburzenia równowagi i koordynacji

Przyczyny grzybicy

R

leki chemiczne, przede wszystkim antybiotyki

R

operacje i zabiegi chirurgiczne

R

błędy dietetyczne (nadmiar cukrów, wysoko przetworzona żywność, fastfoody)

R

używki (papierosy i alkohol)

R

stres

Czas trwania diety zależy od stopnia zasiedlenia grzybami. Z reguły należy przestrzegać diety przez dwa tygodnie, a bezwzględnie podczas trwania terapii przeciwgrzybicznej. Jeszcze przez kilka tygodni po leczeniu powinno się stosować umiarkowaną dietę ubogo cukrową.

Zasady diety przeciwgrzybiczej

Zabronione są:

R

cukier w każdej postaci, także cukier winogronowy, owocowy, miód, konfitury, czekolada, potrawy mączne zawierające cukier tj. ciasta, torty, keksy, pieczywo drożdżowe

R

słodkie owoce surowe i gotowane, szczególnie winogrono, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki i tym
podobne

R

słodkie soki owocowe, winogronowe, lemoniady, cola, piwo, whisky, słodkie wina itp.

R

produkty z białej mąki i makarony (dozwolone w małych ilościach)

R

ważne jest unikanie grzybów, serów pleśniowych i produktów tworzonych w procesie fermentacji, ale również niektórych owoców i warzyw (tych szczególnie zagrożonych rozwojem pleśni)

Dozwolone są:

R

chleb pełnoziarnisty razowy ( w umiarkowanych ilościach)

R

mięso i kiełbasy (poza panierowanymi produktami), ryby, jajka

R

ziemniaki jarzyny bulwiaste ( surowe i gotowane), buraki, marchewka, sałatki, szpinak, pomidory, ogórki, rzodkiewki, rzepa, warzywa strączkowe, kalarepa

R

ryż w małych ilościach

R

kiszona kapusta ( surowa, gotowana), cebula, czosnek, zioła ogrodowe,

R

mleko ser produkty z kwaśnego mleka ( nie słodzone ) masło,

R

kwaśne owoce, cytryny, kwaśne jabłka ( nie więcej niż dwa dziennie),

R

kompoty z kwaśnych owoców ( nie słodzone),

R

kawa, herbata bez cukru, woda mineralna wytrawne wino,

R

sól i przyprawy,

R

słodziki bez cukru ( sacharyna, cyclamat)

Ponadto do produktów wspomagających domowe oczyszczanie organizmu z grzybów zaliczamy:

R

czosnek – spożywanie 2-4 surowych ząbków czosnku dziennie pomaga skutecznie walczyć z grzybami candida. Wszystko ze względu na naturalnie występującą w czosnku allicynę, która ma właściwości przeciwgrzybiczne

R

olej kokosowy – zawiera kwas kaprylowy, który ma działanie przeciwgrzybiczne i zapobiega rozrastaniu się grzybów candida oraz ich replikacji

R

ocet jabłkowy – jedyny ocet dozwolony w diecie zwalczającej grzyby candida. Bogaty w enzymy, które pomagają rozkładać drożdżaki i hamują ich rozrost

R

olejek z oregano – uznawany za jeden z najskuteczniejszych środków przeciwdrobnoustrojowych, skuteczny w walce ze wszystkimi gatunkami drożdży

R

imbir – wspomaga wątrobę, podczas gdy ciało pozbywa się grzybów candida

R

oliwa z oliwek, siemię lniane, awokado – czyli żywność bogata w polifenole, antyoksydanty skuteczne w walce z candidą

R

brokuły, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rukola – warzywa bogate w izotiocjaninany,
atakujące grzyby candida

R

olejek cytrynowy – ma łagodne właściwości przecigrzybiczne, pomaga w detoksykacji
wątroby, która jest głównym narządem walczącym z grzybami candida

R

cynamon – działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie

R

goździniki – zawierają eurgenol – olejek eteryczny będący skutecznym środkiem
przeciwgrzybicznym

R

soda oczyszczona – zmienia środowisko organizmu z kwasowego na zasadowe, którego nie tolerują grzyby. Wystarczy spożywać łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie codziennie, pół godziny przed posiłkiem. Kuracja nie powinna trwać dłużej, niż 3 tygodnie