Candida




Leczenie Candidy – naturalne metody eliminacji grzybic metodą biorezonansu
Candida – drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka od urodzenia. Przy zachowaniu prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego są raczej niegroźne – a wręcz pomocne, wspomagają procesy trawienne i wchłanianie składników pokarmowych. Problem pojawia się wówczas, gdy candida zaczyna w organizmie potężną kolonizację – niszcząc ściany przewodu pokarmowego produkując toksyny. Zasiedlenie jelit grzybami-prawie zawsze pochodzi od drożdżaka Candida albicans- jest zawsze przy temacie alergii ważnym czynnikiem, który należy uwzględnić. Szczególnie przy wszystkich ciężkich formach przewlekłych alergii, przy AZS jak również przy przewlekłych zapaleniach jelit.
Ciągłe zmęczenie, biały nalot na języku, stany zapalne i grzybice narządów intymnych, wysypki na ciele – to wszystko może być objawem nadmiernego, groźnego dla Twojego zdrowia rozrostu Candidy w Twoim organizmie. Grzyby i drożdżaki takie jak np. Candida atakują nasze organizmy coraz częściej i są coraz trudniejsze do wyleczenia metodami medycyny akademickiej, które
dają krótkotrwały efekt po czym następuje ponowny rozrost grzybów. Organizm osłabiony antybiotykami, niezdrowym stylem życia i bombardowany toksynami nie jest w stanie sam sobie z tym problemem poradzić. Zostaje zachwiana jakże ważna dla naszego organizmu równowaga, inaczej mówiąc homeostaza. Zaczynamy odczuwać najróżniejsze dokuczliwe objawy, zostają obciążone
organy wewnętrzne. Chorujemy. Badania wskazują, że nowotwory w dużej mierze składają się właśnie z grzybów.
Terapia biorezonansowa Bicom Optima jest bezinwazyjnym sposobem na pozbycie się drożdżycy – Candidy czy też wielu innych odmian grzybów również często obciążających organizm. Już 3 terapie w połączeniu ze ścisłą dietą mogą okazać się skuteczne. Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak trzy dni oraz większe niż siedem dni.
Wszystkie grzyby potrzebują do egzystencji organiczne źródło węgla, ponieważ nie są one w stanie wytworzyć węglowodanów z dwutlenku węgla i wody. Najważniejszym i najłatwiej dostępnym źródłem węgla organicznego są wszystkie cukry proste jak cukier winogronowy, owocowy, trzcinowy, buraczany, słodowy itd.
Im więcej cukru mają do dyspozycji grzyby, tym lepiej wzrastają. Podczas jednej tylko nocy mogą zwielokrotnić swą liczbę, decydująca jest przy tym ilość spożytych węglowodanów, takich jakie występują w słodyczach wszystkich rodzajów: czekoladach, ciastkach, miodzie, słodkich napojach, owocach, kompotach, marmoladach itp. Poza unikaniem pokarmów zawierających cukier, ważne jest usuwanie na drodze mechanicznej skupisk drożdży z jelita cienkiego i grubego. Służą temu diety bogato resztkowe, przy czym można dostarczać jarzyny i sałatki mocno rozdrobnione. Działanie wypełniające włókien roślinnych jest szczególnie skuteczne, jeżeli przyjmuje się je wielokrotnie w ciągu dnia.
Obok prawidłowego odżywiania ważne jest uwzględnienie podstawowych zasad higieny. Wszystkie wysiłki aby odgrzybić jelita za pomocą diety i leków, okażą się zbyteczne, jeżeli w jamie ustnej znajdują się próchnicze zęby, kamień nazębny lub protezy jako rezerwuar grzybów. W każdym przypadku należy przed rozpoczęciem terapii przeciwgrzybicznej zmienić szczoteczkę do zębów i przeprowadzić sankcję jamy ustnej u stomatologa.
Objawy Candidy
Układ pokarmowy
bóle brzucha, biegunki, zaparcia
skurcze brzucha, wzdęcia, gazy
biały lub żółty nalot na języku
pleśniawki jamy ustnej
nieprzyjemny zapach z ust
wrzody żołądka i dwunastnicy, zgaga
niestrawność i refluks
hemoroidy, nadżerki, zapalenie jelita grubego
nadwaga/ niedowaga
liczne alergie pokarmowe
Układ odechowy
bóle i pieczenie gardła
katar sienny, zapalenie zatok
częste przeziębienia
przewlekły kaszel, astma
ściekanie gęstej wydzieliny po tylnej ścianie gardła
wrażliwość alergiczna górnych i dolnych dróg oddechowych
Układ nerwowy
nadmierna nerwowość
depresja, zniechęcenie do życia, brak radości, myśli samobójcze
trudności z koncentracją i pamięcią
trudności z koncentracją i pamięcią
nadpobudliwość psychoruchowa (najczęściej u dzieci)
Skóra
trądzik
alergiczne zmiany skórne
świąd skóry, egzema, wysypka
atopowe zapalenie skóry
Układ moczowy
pojawiające się brodawki
nawracające infekcje dróg moczowych i rodnych
drożdżyca pochwy i upławy
torbiele
częste oddawanie moczu
Objawy ogólne
przewlekłe stany zapalne nie poddające się leczeniu
zwyrodnienia, bóle stawów
zespół przewlekłego zmęczenia
bezsenność
zaburzenia równowagi i koordynacji
Przyczyny grzybicy
leki chemiczne, przede wszystkim antybiotyki
operacje i zabiegi chirurgiczne
błędy dietetyczne (nadmiar cukrów, wysoko przetworzona żywność, fastfoody)
używki (papierosy i alkohol)
stres
Czas trwania diety zależy od stopnia zasiedlenia grzybami. Z reguły należy przestrzegać diety przez dwa tygodnie, a bezwzględnie podczas trwania terapii przeciwgrzybicznej. Jeszcze przez kilka tygodni po leczeniu powinno się stosować umiarkowaną dietę ubogo cukrową.
Zasady diety przeciwgrzybiczej
Zabronione są:
cukier w każdej postaci, także cukier winogronowy, owocowy, miód, konfitury, czekolada, potrawy mączne zawierające cukier tj. ciasta, torty, keksy, pieczywo drożdżowe
słodkie owoce surowe i gotowane, szczególnie winogrono, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki i tym
podobne
słodkie soki owocowe, winogronowe, lemoniady, cola, piwo, whisky, słodkie wina itp.
produkty z białej mąki i makarony (dozwolone w małych ilościach)
ważne jest unikanie grzybów, serów pleśniowych i produktów tworzonych w procesie fermentacji, ale również niektórych owoców i warzyw (tych szczególnie zagrożonych rozwojem pleśni)
Dozwolone są:
chleb pełnoziarnisty razowy ( w umiarkowanych ilościach)
mięso i kiełbasy (poza panierowanymi produktami), ryby, jajka
ziemniaki jarzyny bulwiaste ( surowe i gotowane), buraki, marchewka, sałatki, szpinak, pomidory, ogórki, rzodkiewki, rzepa, warzywa strączkowe, kalarepa
ryż w małych ilościach
kiszona kapusta ( surowa, gotowana), cebula, czosnek, zioła ogrodowe,
mleko ser produkty z kwaśnego mleka ( nie słodzone ) masło,
kwaśne owoce, cytryny, kwaśne jabłka ( nie więcej niż dwa dziennie),
kompoty z kwaśnych owoców ( nie słodzone),
kawa, herbata bez cukru, woda mineralna wytrawne wino,
sól i przyprawy,
słodziki bez cukru ( sacharyna, cyclamat)
Ponadto do produktów wspomagających domowe oczyszczanie organizmu z grzybów zaliczamy:
czosnek – spożywanie 2-4 surowych ząbków czosnku dziennie pomaga skutecznie walczyć z grzybami candida. Wszystko ze względu na naturalnie występującą w czosnku allicynę, która ma właściwości przeciwgrzybiczne
olej kokosowy – zawiera kwas kaprylowy, który ma działanie przeciwgrzybiczne i zapobiega rozrastaniu się grzybów candida oraz ich replikacji
ocet jabłkowy – jedyny ocet dozwolony w diecie zwalczającej grzyby candida. Bogaty w enzymy, które pomagają rozkładać drożdżaki i hamują ich rozrost
olejek z oregano – uznawany za jeden z najskuteczniejszych środków przeciwdrobnoustrojowych, skuteczny w walce ze wszystkimi gatunkami drożdży
imbir – wspomaga wątrobę, podczas gdy ciało pozbywa się grzybów candida
oliwa z oliwek, siemię lniane, awokado – czyli żywność bogata w polifenole, antyoksydanty skuteczne w walce z candidą
brokuły, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rukola – warzywa bogate w izotiocjaninany,
atakujące grzyby candida
olejek cytrynowy – ma łagodne właściwości przecigrzybiczne, pomaga w detoksykacji
wątroby, która jest głównym narządem walczącym z grzybami candida
cynamon – działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie
goździniki – zawierają eurgenol – olejek eteryczny będący skutecznym środkiem
przeciwgrzybicznym
soda oczyszczona – zmienia środowisko organizmu z kwasowego na zasadowe, którego nie tolerują grzyby. Wystarczy spożywać łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie codziennie, pół godziny przed posiłkiem. Kuracja nie powinna trwać dłużej, niż 3 tygodnie